čtvrtek 20. srpna 2009

Očkování -- námět pro kritické zamyšlení

Před několika měsící jsem neměl pochyby nebo potřebu uvažovat o účinnosti či bezpečnosti očkování. Tyto vlastnosti u léku většina lidí předpokládá automaticky. Avšak v souvislosti s přehnanou medializací prasečí chřipky a neadekvátních reakcí vlád zavádějící povinná plošná očkování, dostal jsem se mj. k tomuto blogu. Rozhodl jsem se využít příležitosti a zveřejnit zde svůj příspěvek.

Následujících několik odstavců má jediný cíl -- přesvědčit vás o nutnosti zamýšlet se a zvažovat účinnosti a rizika očkování. Následující odstavce představují volné shrnutí přednášky Anity Petek, která donutila ke kritickému přemýšlení mne. Níže uvádím pro mne zásadní body:

  1. Neznámá složení vakcín -- předpokládám, že každý očekává, že úřad schvalující léčiva zná přesná složení vakcín. Ze záznamu přednášky vyplývá, že schvalující orgány neznají úplná složení vakcín, neprovádějí mikrobiologický rozbor, a to přesto, že výrobci nemají povinnost složení zveřejňovat ("obchodní tajemství"). Vakcína tedy může obsahovat již zakázané látky, může obsahovat geneticky modifikovaný materiál, který orgány EU odmítají u potravin, ale již zavírají oči u vakcín, které jsou zcela mimo jejich kontrolu.

  2. Očkování dětí -- přestože vakcína představuje silný chemický koktejl mj. obsahující toxiny, je v České republice zavedeno povinné očkování a prováděno je několik dní po porodu. Téměř každý dospělý člověk na sobě pozoruje účinky po očkování; někdy i zdraví jedinci jsou na několik dnů vyřazeni z aktivního života.
    Reakce novorozeňat je přitom mnohem silnější, ale nedokáží se vyjádřit jinak než křikem. Dále, během těhotenství existuje tisíc a jedno doporučení, jak by se měla matka chovat, aby neohrozila plod. Přesto po narození a v raném vývoji dítě dostane zmíněnou chemickou pecku, jakkoliv pravděpodobnost infikování se nemocí je mizivá. Podle Anity Petek je očkování předepsáno co nejdříve po porodu z toho důvodu, že dojde-li k poškození vývoje v této době, může lékař poskytnout zástupné vysvětlení, že dítě trpí poškozením již od narození. Pokud by byl přerušen zdravý vývoj očkovaním např. ve dvou letech věku, taková vysvětlení by neobstála a odpovědnost by byla na lékaři nebo výrobci vakcíny.

  3. Přirozený úbytek nemocí -- lze najít spoustu grafů, které ukazují pokles výskytu nemoci se zavedením očkování. Stejné zdroje ovšem obvykle neuvedou, že výskyt chorob klesal již před zavedením plošného očkování. Každý si z dějepisu matně vybaví decimování obyvatelstva cholerou a jinými nemocemi, které se nyní již téměř nevyskytují. A toto dramatické zlepšení je možno přičíst očkování, či prostému faktu, že:

    • na ulicích se neváli spousta odpadků, zkaženého jídla (funguje svoz odpadků),
    • na ulicích nejezdí káry a nesbírají rozkládající se mrtvoly (sanace míst, kremace),
    • nežije se v chladných a vlhkých příbytcích (ale v čistých a vytopených bytech),
    • nemusí se pít voda z kontaminovaných zdrojů (voda je upravována v důmyslných a střežených zařízeních).

  4. Zkreslování výsledků při testování vakcín -- příklad: "Skupina 1, jíž byla podána vakcína proti žloutence HAV nevykazuje větší vedlejší účinky oproti druhé skupině, které tato vakcína podána nebyla." Co se ovšem již nedozvíte je to, že srovnávací skupině byla podána jiná zvolená vakcína (vzhledem k očkované nemoci považovaná za placebo). Jelikož obě skupiny vykazují stejné vedlejší příznaky jako bolest hlavy, zvracení a zvýšenou teplotu, výrobce může poskytnout zmanipulované vyjádření ve smyslu neškodnosti, případně absence vedlejších účinků.

Pokud by vakcinace měla nevyvratitelné účinky, nebyl by důvod se preventivně nenaočkovat. Existují však reálné pochybností, které nebyly uspokojivě vyvráceny (viz také ostatní články na tomto blogu, např. Fakta o účinnosti očkování proti chřipce).

Nemusíte se hned stát zapřísáhlými odpůrci vakcinace, ale měli byste začít samostatně uvažovat. Osobně mám pouze natolik jasno, že vím, že se nenechám očkovat proti prasečí chřipce. A nenechal bych se podruhé očkovat proti vzteklině, jak jsem učinil v minulosti z důvodu cesty na cizí kontinent. Potenciální rizika těchto nemocí jsou pro mě plně vyvážena riziky z očkování, jež nebyla spolehlivě vyvrácena. Mou pozornost naopak na sebe soustřeďuje zlehčování těchto rizik či záměrné zkreslování údajů.

Žádné komentáře:

Okomentovat