neděle 26. července 2009

Zpráva o utajování následků očkování (Kennedy proti farmakoncernům)

Dnešní příspěvek je z větší části překladem článku Roberta F. Kennedyho, který vyšel v časopise Rolling Stone v r. 2005. Pro překlad do češtiny jsem si vypomohl zdrojem Smrtící imunita z webu www.mwm.cz.

Článek odkrývá vazby mezi Big Pharmou (největší farmacetické firmy) a vládou/úřady USA, odkrývá nebezpečí spojovaná s vakcínami, které vyrábějí tyto farmaceutické společnosti. Kennedyho článek dokumentuje vládní úsilí k utajení alarmujících dat o nebezpečích očkování.

Pozn.: zvýraznění v citovaných článcích je provedeno mnou, [text] případně dopsán.

Nejdříve kdo je Robert F. Kennedy, Jr.
Robert Francis Kennedy, Jr. (narozen v 17. ledna 1954) je třetí z 11 dětí Ethel Skakel Kennediové a Roberta F. Kennedyho a je synovec Johna F. Kennedyho. Je právníkem v oblasti životního prostředí [...].
V lednu 2007 naznačil, že by usiloval o senátorskou pozici v New Yorku, pokud by Hillary Clintonová vyhrála prezidentské volby v r. 2008. Toto senátorské místo dříve držené Clintonovou je stejné, na které byl zvolen jeho otec Robert F. Kennedy v roce 1964. V prosinci Robert Kennedy oznámil, že již nemá o toto místo zájem.

[Jeho strýc JFK byl trnem v oku mnoha velkých firem. V listopadu 1963 byl JFK za nevyjasněných okolností zavražděn; byl milován obyčejnými lidmi a nenáviděn establishmentem. Milióny lidí spontánně přicházely ke smutečnímu vlaku vezoucímu rakev JFK.]

Vzhledem k tématu zajímavý článek o výdajích farmakoncernů:
Big Pharma utratí více na reklamě než na výzkumu a vývoji, tvrdí studie 7. leden 2008

Nová studie dvou výzkumníků Univerzity York odhaduje, že americký farmaceutický průmysl utratí takřka dvakrát tolik na propagaci, než kolik dá na vlastní výzkum a vývoj, navzdory tvrzení koncernů.[...]

Nyní vlastní článek Kennedyho z časopisu Rolling Stone
Očkování: Smrticí imunita

V červnu 2000 se v izolovaném Simpsonwoodově konferenčním středisku v georgijském Norcross sešla skupina špičkových vědců a zdravotnických funkcionářů. Lokalita schůzky svolané Střediskem pro prevenci a potlačování chorob (Centers for Disease Control and Prevention -- CDC) do metodistického centra uhnízděného v lesnaté krajině poblíž řeky Chattahoochee zaručovala plnou diskrétnost. Agentura nevydala o tomto zasedání žádné veřejné prohlášení -- soukromá pozvání dostalo pouze dvaapadesát přímých účastníků. Přítomni byli vysocí činovníci CDC a Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), špičkoví odborníci na očkovací séra z WHO -- Světové zdravotnické organizace v Ženevě a zástupci všech významných producentů vakcín, včetně Glaxo-Smith-Kline, Merck, Wyeth a Aventis Pasteur. Funkcionáři CDC účastníkům opakovaně připomínali, že veškerá projednávaná vědecká data podléhají přísnému „informačnímu embargu“. Nebylo umožněno pořizování fotokopií předložených dokumentů a při odchodu si nesměli vzít nic s sebou.

Federální úředníci a zástupci průmyslu se shromáždili za účelem projednání zneklidňující nové studie, která přinesla alarmující otázky ohledně nezávadnosti velkého počtu běžných očkovacích látek podávaných mladistvým a dětem. Podle závěrů epidemiologa CDC, Toma Verstraetena, který analyzoval lékařské záznamy uložené v obří databázi agentury 100 000 dětí, se rtuťový konzervační prostředek ve vakcíně -- thimerosal -– jevil jako odpovědný za dramatický nárůst případů autismu a velkého množství dalších neurologických poruch u dětí. „To, co jsem našel, mne opravdu zděsilo,“ sdělil přítomným v Simpsonwood Verstraeten, citující velké množství dřívějších studií, jež signalizovaly vazbu mezi thimerosalem a opožděným jazykovým projevem, poruchami pozornosti, hyperaktivitou a autismem. Od roku 1991, kdy CDC a FDA doporučily, aby tímto konzervačním prostředkem -- podávaným v jednom případě do hodiny po narození kojencům -- byly vybaveny tři další vakcíny, se odhadovaný počet případů autismu patnáctinásobně zvýšil -- z 1:2500 na 1:166.

Tyto nálezy vyděsily dokonce i vědce a lékaře navyklé čelit problematice života a smrti. „Můžete si to obracet jak chcete,“ řekl shromáždění Dr. Bill Weil, lékař z American Academy of Pediatrics, „ale tyto výsledky jsou statisticky významné.“ Nejvíce byl znepokojen Dr. Richard Johnston, imunolog a pediatr z University Colorado, jehož vnuk se narodil brzy ráno prvního dne tohoto mítinku.
„Jak se cítím?“ řekl, „promiňte mi osobní přístup, ale já nechci, aby můj vnuk dostal vakcínu obsahující thimerosal, dokud nebudeme úplně přesně vědět, co se děje.“

Jenže namísto, aby podnikli okamžité kroky k varování veřejnosti a nařídili, aby zásoba vakcín obsahujících thimerosal byla bezprostředně stažena z užívání, strávili úředníci a zástupci exekutivy zbývající dva dny v Simpsonwoodu rokováním o tom, jak zničující nová fakta co nejlépe a nejrychleji skrýt.
Podle jednacího protokolu, získaného na základě zákona o právu na informace, se mnozí účastníci schůzky obávali, že odhalení zničujícího efektu thimerosalu může postihnout jejich průmysl. „Z hlediska obhajoby u jakéhokoli soudního procesu jsme v špatném postavení,“ mínil Dr. Robert Brent, pediatr z dětské nemocnice Alfred duPonta I. v Delaware. „Toto bude vítaná možnost pro velice zaneprázdněné právníky v této zemi.“

Dr. Bob Chen, vedoucí oddělení pro spolehlivost očkovacích látek u CDC, se vyjádřil, že „s ohledem na citlivosti dat by se tyto informace neměly dostat ven, řekněmě, do těch méně zodpovědných rukou.“ Dr. John Clements, poradce pro vakcíny u Světové zdravotnické organizace (WHO) prohlásil, že „taková studie snad ani neměla být vůbec provedena“ a varoval, že pokud její výsledky „budou převzaty ´jinými´, budou použity způsobem, který bude mimo zájmy přítomné skupiny.“

Státní systém ve skutečnosti prokázal mnohem větší zběhlost při manipulaci s touto hrozbou, než při ochraně dětského zdraví. CDC nařídil Zdravotnickému institutu (Institute of Medicine), aby provedl novou studii, která měla očistit rizikovost thimerosalu; objednávka výzkumníkům zněla – „vyloučit jeho chemickou spojitost s autismem“. CDC zatajil Verstraetenovy nálezy, i když byly určeny k okamžité publikaci, a ostatním vědcům bylo řečeno, že data, z nichž vycházel „se ztratila“ a nemohou být znovu získána. A navíc, aby se vyhnula působnosti zákona o svobodě informací, agentura předala svou obrovskou databázi záznamů o vakcinacích soukromé společnosti, která ji prohlásila za uzavřenou pro výzkum. Verstraeten v roce 2003 konečně publikoval svou studii, v níž přepracoval původní údaje tak, aby pohřbil spojitost mezi thimerosalem a autismem. Poté nastoupil u Glaxo-Smith-Kline.

Výrobci vakcín sice postupně začali vypouštět thimerosal z injekcí pro americké děti, avšak doprodej rtutí kontaminovaných zásob pokračoval až do loňska. CDC a FDA šly výrobcům na ruku skupováním zamořených očkovacích látek na export do rozvojových zemí a povolením umožňujícím farmaceutickým společnostem pokračovat v užívání thimerosalu v některých amerických vakcínách -- včetně několika proti dětské chřipce a stejně tak i v injekcích pro přeočkování proti tetanu, běžně prováděného u jedenáctiletých.

Farmaceutické společnosti získaly podporu i u mocných washingtonských zákonodárců. Vůdce parlamentní většiny v Senátu Bill Frist, který přijal 873 000 dolarů v příspěvcích od farmaceutického průmyslu, se snažil ochránit výrobce vakcín před zákonnou odpovědností při 4200 soudních procesech, iniciovaných rodiči poškozených dětí. Frist se v pěti samostatných případech pokoušel o zapečetění všech vládních dokumentů souvisejících s vakcinací -- včetně zmíněného protokolu z utajeného jednání v Simpsonwood -- a chránit společnost Eli Lilly, která thimerosal vyvinula, před soudním obesláním. Roku 2002, jen den poté kdy do zákona o homeland security lstivě podstrčil dodatkovou klauzuli známou jako „Eli Lilly Protection Act“, přispěla tato společnost na jeho kampaň 10 000 dolary a zakoupila 5000 výtisků jeho knihy o bioterorizmu. Zmíněné opatření Kongres zrušil v roce 2003, ale počátkem letošního roku Frist protlačoval do protiteroristického zákona klauzuli, která by zabránila jakémukoli odškodnění dětí trpících mozkovými poruchami v souvislosti s očkováním. „Ohromné množství soudních procesů by mohlo vytlačit producenty vakcín z obchodu a ohrozit tak naše kapacity potřebné k zvládnutí případného teroristického biologického útoku,“ prohlásil Fristův asistent pro legislativu Andy Olsen.

Úsilí vlády ututlat škodlivost thimerosalu dokonce šokovalo i četné konzervativce. Republikán Dan Burton z Indiany dohlížel na tříleté vyšetřování thimerosalu poté, co byl u jeho vnuka diagnostikován autismus. „Užívání Thimerosalu jako konzervačního prostředku ve vakcínách přímo souvisí s epidemií autismu,“ uzavírá zpráva jeho House Government Reform Committee (Výbor pro vládní reformy). „Této epidemii bylo s nejvyšší pravděpodobností možné zabránit či ji významně omezit, kdyby FDA nezaspala co se týče nedostatku dat o neškodnosti injikovaného thimerosalu, známého jako silný neurotoxin.“ FDA a další zdravotnické agentury, vyjma úspěšného „protiprávního počínání za účelem vlastní ochrany“ a „nemístného protekcionizmu vůči farmaceutickému průmyslu“, naprosto selhaly, píše se ve zprávě komise.

Skutečnost, že se státní zdravotnické agentury předem dohodly s velkými farmaceutickými koncerny na tom, že zatají ohrožení thimerosalem veřejnosti je ukázkovým příkladem hrůzné arogance institucionální moci a hrabivosti. Sám jsem se [Kennedy] nechal vtáhnout do případu jen neochotně. Jako právník a environmentalista, který strávil léta problematikou jedovatosti rtuti, jsem se často setkával s matkami autistických dětí, absolutně přesvědčenými o tom, že jejich dětem ublížila vakcinace. Osobně jsem tomu nevěřil. [klíčová věta celého článku]

Pochyboval jsem, že by z autismu mohl být obviněn jediný zdroj a chápal pozici státu, který musí přesvědčit rodiče o neškodnosti očkování; závisí na tom vymýcení smrticích dětských nemocí. Spíš jsem souhlasil se skeptiky jako je Henry Waxman a jeden demokrat z Kalifornie, který kritizoval kolegy z Výboru pro vládní reformy za ukvapené závěry ve věci autismu a očkování. „Dokud neznáme fakta, proč bychom měli děsit lidi kvůli imunizaci?“, mínil na jednom z jednání Waxman.

K přesvědčení, že spojení mezi thimerosalem a epidemií dětských neurologických poruch je skutečností, jsem dospěl až po přečtení Simpsonwoodova záznamu, studiu výsledků posledních bádání špičkových vědců a hovorech s mnoha našimi předními specialisty v oboru rtuti.

Pět z mých vlastních dětí nepatří k „thimerosalové generaci“ -- tedy k těm, kteří se narodili v letech 1989 až 2003 a přijali těžké dávky rtuti z vakcín. „Základní školy jsou zaplaveny dětmi vykazujícími symptomy poškození neurologického nebo imunitního systému,“ vypověděla roku 1999 před House Government Reform Committee školní zdravotní sestra Patti White. „Široce se předpokládá, že nás očkování udělá zdravějšími; avšak za celých dvacet pět let v povolání zdravotní sestry jsem nikdy neviděla tolik postižených a nemocných dětí. Něco velmi, velmi špatného se děje našim dětem.“

V současnosti trpí autismem více než 500 000 dětí a pediatři každoročně diagnostikují přes 40 000 nových případů. Přitom bylo toto onemocnění až do roku 1943 neznámé, než bylo identifikováno a diagnostikováno u jedenácti dětí narozených v měsících, kdy se v roce 1931 začal do očkovacích látek pro děti přidávat thimerosal.

Někteří skeptici přesto zpochybňují, že vzestup autismu mají na svědomí očkovací látky obsahující thimerosal. Argumentují tím, že nárůst případů je dokladem lepší diagnostiky -- teorie, která je přinejlepším ke zvážení, jestliže většina nových případů autismu spadá do jediné generace dětí. „Kdyby ta epidemie opravdu byla důsledkem mizerné diagnostiky,“ vysmívá se Dr. Boyd Haley, jedna ze světových kapacit na toxicitu rtuti, „kdepak jsou všichni ti dvacetiletí autisti?“ [...]

Ruští vědci v roce 1977 zjistili, že poškození mozku se o pár let později projevilo dokonce i u dospělých, kteří byli vystaveni mnohem nižší koncentraci rtuťového etylu než americké děti. Rusko zakázalo thimerosal z dětských očkovacích látek už před dvaceti lety a Dánsko, Rakousko, Japonsko, Velká Británie a všechny skandinávské země následovaly jeho příklad.

„Není dokonce možné vyrobit studii tak, aby vykazovala, že thimerosal je bezpečný,“ říká Haley, šéf katedry chemie na University of Kentucky. „Je to zatraceně jedovatá věc. Když vstříknete thimerosal zvířeti, jeho mozek onemocní. Jestliže ho aplikujete na živou tkáň, buňky odumírají. Když to přidáte ke kultuře v Petriho misce, zahyne. Při znalosti všech těchto věcí by bylo šokující, kdyby to někdo chtěl vstříknout dítěti bez toho, aby mu ublížil.“

Interní dokumenty firmy Eli Lilly, která thimerosal vyvinula, prozrazují, že tam odpočátku věděli, že tento produkt může jak zvířatům tak i lidem způsobit újmu na zdraví a dokonce i smrt. [...]

V následujících desetiletích důkazů proti thimerosalu stále přibývalo. Za druhé světové války, kdy se této konzervační látky užívalo ve vakcínách určených pro vojáky, Ministerstvo obrany po Lilly požadovalo, aby byly opatřeny nálepkou „Jed!“ Výsledky další studie publikované roku 1967 v žurnálu Applied Microbiology uvádějí, že thimerosal přidaný do vakcín injektovaným myším tato zvířata zabíjí. Studie společnosti Lilly zjistila, že thimerosal je toxický vůči buňkám epitelu v koncentracích 1:1 mil. -- 100x slabší, než koncentrace typické vakcíny. Přesto nadále prosazovala thimerosal jako „netoxickou látku“ a navíc ho včlenila do dezinfekčních prostředků. V roce 1977 zemřelo v nemocnici v Torontu deset dětí poté, když u nich použili na dezinfekci pupeční šňůry prostředek obsahující thimerosal.

[...]

Farmaceutický průmysl si byl dobře vědom skutečnosti, že další vakcíny nesou nebezpečí. V tomtéž roce, kdy CDC schválila nové očkovací látky, varoval Dr. Maurice Hilleman, jeden z otců Merckova očkovacího programu, že šestiměsíční dítě, které obdrží tyto dávky, bude vystaveno nebezpečné dávce rtuti. Jeho doporučení nepoužívat thimerosal „zejména u kojenců a dětí“ znamená, že průmysl měl k dispozici netoxické alternativy. „Nejlepší bude,“ dodal, „přejít k přípravě efektivních očkovacích látek bez přidávání konzervačních prostředků.“

Nicméně pro Mercka i další farmaceutické společnosti představovaly překážku peníze. [...] Merck, konfrontovaný s touto „cenovou rozvahou“, ignoroval Hillemanovo varování a vládní úředníci nadále prosazovali použití stále většího množství očkovacích látek s thimerosalem u dětí. Před rokem 1989 absolvoval předškolní Američan jedenáct očkování -- mimo jiné proti dětské obrně, záškrtu, tetanu, černému kašli, příušnicím a zarděnkám. O deset let později už děti díky federálním normám absolvovaly v předškolním věku celkem dvaadvacet imunizací. [...]

S rostoucím počtem vakcín u dětí explodoval i nárůst případů autismu. [...]

Škody však už byly napáchány. Dětem, které absolvovaly všechna svá očkování a přeočkování, bylo do věku šesti měsíců vstřiknuto celkem 187 mikrogramů rtuťového etylu -- což je 99x více oproti limitu, který EPA uvádí pro denní expozici příbuzného metylu rtuti. Ačkoli výrobci očkovacích látek trvají na tom, že etyl rtuti představuje jen malé nebezpečí, protože se rychle rozloží a je z těla odstraněn, několik vědeckých studií -- včetně jedné již v dubnu publikoval Národní zdravotnický institut -- ukazuje, že rtuťový etyl je pro vyvíjející se mozky ve skutečnosti ještě jedovatější, protože v nich zůstává déle, než metyl rtuti.

Úředníci odpovědní za dětskou imunizaci trvají na tom, že dodatečná očkování byla nezbytná k ochraně dětí před onemocněním, a že thimerosal je stále nepostradatelný v rozvojových zemích, kde si, jak se často tvrdí, nemohou dovolit ampulky s jednotlivými dávkami nevyžadujícími konzervační prostředek. Dr. Paul Offit, jeden ze špičkových poradců proočkovací látky při CDC mi řekl: „Myslím, že pokud opravdu přijde chřipková pandemie -- a v příštích dvaceti letech se to určitě stane, protože je to tak odjakživa -- není na celé boží zemi žádný způsob jak bychom mohli imunizovat 280 miliónů lidí jednodávkovými ampulkami. Multidávkové ampule nutně potřebujeme.“

Ale zatímco to zdravotničtí úředníci snad mínili dobře, mnozí lidé v dozorčí radě CDC prosazující další a další vakcinace měli úzké vazby na farmaceutický průmysl. Předsedou výboru byl Dr. Sam Katz, lékař placený většinou významných producentů vakcín, s majetkovými podíly a patentem na vakcínu proti spalničkám u Mercka, který mimo jiné produkuje očkovací látku proti hepatitis B. Další člen výboru, Dr. Neal Halsey, pracoval ve výzkumu pro vakcinářské společnosti a přijal nemalý honorář za svůj výzkum vakcíny proti hepatitis B od Abbott Labs.

Podobné konflikty zájmů jsou v úzkém kruhu vědců pracujících na očkovacích látkách samozřejmě běžné. Republikán Burton říká, že CDC „běžně zve vědce s do nebe volajícími konflikty zájmů do poradních sborů doporučujících nové vakcíny. Dokonce, ačkoliv jsou zainteresování v produktech a společnostech, přesto předpokládá, že poskytnou nezaujaté úsudky“. House Government Reform Committee zjistil, že čtyři z osmi poradců CDC, kteří schválili směrnice pro očkovací látku proti rotaviru, „mají finanční vazby na farmaceutické společnosti, které vyvinuly různé verze této vakcíny“.

Offit, který sdílí patent na jednu z nich, mi v rozhovoru potvrdil, že by mohl „udělat pěkné peníze“ kdyby jeho hlas případně vedl k prodejnosti produktu. Avšak nepřipustil, že by jeho vědecký náhled během homologace u CDC mohly ovlivnit finanční zájmy. „Pro mne to není konfliktní,“ tvrdil. „Nechám se zkrátka procesem přesvědčit, ne korumpovat. Když jsem seděl u toho stolu, bylo mým jediným záměrem doporučit to nejlepší ve prospěch dětí v naší zemi. Narážky na to, že průmysl má lékaře a zdravotníky v kapse, a ti tudíž dělají i rozhodnutí o nichž vědí, že mohou ohrozit děti, jsou urážející. Takhle to nefunguje.“

[...]

I kdyby federální kontroloři a vládou placení vědci v průběhu let nedokázali pochopit potenciál ohrožení představovaného thimerosalem, po utajované schůzce v Simpsonwood už se nikdo z nich nemůže skrývat za maskou neznalosti. Ale než aby provedla další výzkumy k prověření jeho spojitosti s autismem a dalšími formami poškození mozku, postavila CDC politiku nad vědu. Agentura předala svou databázi dětské vakcinace -- vypracovanou převážně na náklady daňových poplatníků -- soukromé agentuře, čímž zablokovala její využití pro další výzkum. Současně pověřila Lékařský institut, poradenskou organizaci tvořící součást Národní akademie věd, vyprodukováním studie spojení mezi thimerosalem a mozkovými poruchami tak, aby byla vyloučena spojitost. „Takže, CDC po nás požaduje, abychom deklarovali, že ta věc je úplně bezpečná,“ sdělila svým dočasným spolupracovníkům Dr. Marie McCormick, předsedající Komisi pro přehodnocení nezávadnosti imunizace při IOM, na první schůzce v lednu 2001. [...]

Pro ty kteří věnovali své životy propagaci vakcinace, znamená hrozba odhalení pravdy o thimerosalu podkopání všeho, oč usilovali. „Zatím vidíme ocas draka,“ řekl další člen výboru, Dr. Michael Kaback. „Čím negativnější bude [naše] prezentace, tím je nepravděpodobnější, že lidé budou chtít využívat očkování -- a víme, jaké z toho plynou důsledky. Jsme tak trochu v pasti. Myslím si, že výzva je v tom, jak si z ní vypracujeme cestu ven.“

Federální úředníci dali dokonce veřejně najevo, že primárním cílem prověrky thimerosalu bylo rozptýlit pochybnosti okolo očkovacích látek. „Momentálně běží čtyři studie, jejichž úkolem je vyloučit smyšlené souvislosti mezi autismem a thimerosalem,“ ujišťoval na shromáždění na Princetonské univerzitě v květnu 2001 Dr. Gordon Douglas, tehdy ředitel strategického plánování pro výzkum očkovacích látek při Národním zdravotnickém institutu. „Abychom anulovali škodlivé dopady výzkumu tvrdícího, že existuje nějaká spojitost mezi očkováním proti spalničkám a zvýšeným rizikem autismu, musíme provádět a publikovat dodatečné výzkumy, abychom rodiče ujistili o neškodnosti takového očkování.“
Douglas předtím pracoval jako vedoucí oddělení pro očkovací vakcíny u Mercka, kde ignoroval veškerá varování o riziku spojeném s používáním thimerosalu.

Lékařský institut v květnu loňského roku zveřejnil svou závěrečnou zprávu z níž vyplývá: neexistuje prokázané spojení mezi autismem a thimerosalem v očkovacích látkách. Spíše, než revize hromady dosavadních zpráv o toxicitě thimerosalu, zpráva je založena na 4 pochybných epidemiologických studiích z evropských zemí, kde děti přijímají podstatně menší množství thimerosalu oproti americkým. Také již zmíněná nová verze Verstraetenovy studie, publikovaná v žurnálu Pediatrics, byla přejinačena tak, aby spojitost mezi thimerosalem a autismem byla rozmělněna. Nový rozbor si všímá jen skupiny dětí, které jsou příliš mladé na to, aby u nich autismus mohl být diagnostikován, zatímco přehlíží ostatní, které vykazují zřetelné znaky onemocnění. IOM tímto prohlásil případ za uzavřený a -– což je u vědeckého tělesa nanejvýš udivující -- doporučil neprovádět žádný další výzkum.

Zpráva možná uspokojila CDC, ale jinak nikoho nepřesvědčila. [...].

Pod tlakem Kongresu, rodičů a několika členů jeho vlastní komise, Lékařský institut neochotně svolal druhou odbornou komisi, aby přezkoumala nálezy předchozí. Tato komise složená z jiných vědců v únoru kritizovala předchůdce za nedostatek průhlednosti a naléhala na CDC, aby znovu zpřístupnili databázi vakcinací.

K té nicméně získali přístup doposud jen dva vědci, Dr. Mark Geier, prezident Genetics Center of America a jeho syn David. Oba muži strávili rok bitvou o získání přístupu k lékařským záznamům CDC. Ale od srpna 2002, kdy členové Kongresu agenturu donutili uvolnit žádané podklady, Geiers dokončil už šest rozborů jasně prokazujících nevyhnutelnou korelaci mezi thimerosalem a neurologickým poškozením dětí. [...] Další studie, která bude už brzy zveřejněna dokazuje, že klesající hladina výskytu autismu kopíruje nedávnou eliminaci thimerosalu z většiny očkovacích látek.

Když se federální vláda snažila bránit vědcům studovat očkovací látky, další se přidávali k úsilí o potvrzení spojitosti s autismem. Zpravodaj UPI Dan Olmsted v dubnu sám podnikl jeden z nejzajímavějších výzkumů. Při pátrání po dětech, které by nebyly vystaveny rtuti v očkovací látce -– tedy po skupině populace jíž vědci při experimentech typicky využívají jako „kontrolní“ -- Olmsted zabrousil k metodistické sektě Amish v pensylvánskem Lancaster County, která imunizaci svých dětí odmítá. Podle průměrného národního výskytu autismu Olmsted vypočítal, že by mezi Amish mělo být na 130 autistických dětí. Našel však jen čtyři. Jedno bylo vystaveno vysoké hladině rtuti z elektrárny. A další tři -- včetně dítěte adoptovaného z okruhu mimo toto společenství -- dostala svá očkování.

Velmi důkladnému posouzení thimerosalu se věnovali i četní státní úředníci. [...] „Po třech letech vyhodnocování jsem byl přesvědčen, že náš výzkum je dostatečně věrohodný, aby prokázal vazbu mezi rtutí a zvýšeným výskytem autismu,“ říká státní senátor Ken Veenstra, republikán, který dohlížel na výzkum. „Skutečnost, že 700% nárůst autismu v Iowě započal v devadesátých letech ihned poté, kdy byl k dětskému očkování podle plánu přidáván stále větší počet vakcín, je sama o sobě solidní důkaz.“ [...]

Namísto následování těchto příkladů, FDA výrobcům nadále dovoluje přidávat thimerosal do mnoha volně prodejných léků, jakož i do steroidových a kolagenových injekcí. Ještě více alarmující ale je, že vláda nepřestala dodávat vakcíny konzervované thimerosalem do rozvojových zemí -- z nichž některé právě teď zažívají nenadálou explozi autismu. Z Číny, kde toto onemocnění před uvedením thimerosalu americkými farmaceutickými firmami v roce 1999 bylo prakticky neznámé, přicházejí alarmující zprávy signalizující, že tam dnes mají přes 1,8 miliónu autistických dětí. Ačkoli hodnověrná čísla jsou těžko k sehnání, zdá se, že autistických poruch přibývá i v Indii, Argentině, Nikaragui a dalších rozvojových zemích, kde jsou rovněž v užívání vakcíny vylepšené thimerosalem. Světová zdravotnická organizace ovšem stále trvá na tom, že thimerosal je bezpečný, ale slibuje, že „možnost, zda ho není možné spojovat s neurologickými poruchami posoudí“.

Věnoval jsem hodně času zkoumání této záležitosti jelikož věřím, že jde o morální krizi, o níž musíme hovořit. Jestliže naše státní zdravotnické úřady vědomě připustily, aby farmaceutický průmysl otrávil celou generaci amerických dětí, jak naznačují důkazy, představuje jejich postup pravděpodobně jeden z největších skandálů v análech americké medicíny. „CDC Se provinila nekompetentností a hrubou nedbalostí,“ říká Mark Blaxill, místopředseda Safe Minds, nevýdělečné organizace znepokojené rolí rtuti v lécích. „Škody způsobené vystavením dětí těmto očkovacím látkám jsou masivní. Mnohem větší než u azbestu či tabáku, mnohem větší než cokoli, co jsme vůbec kdy viděli.“

[...].

Doslov:

[...]

New York Times, když měly na první stránce svých novin článek věnovaný problematice, věnovaly pouze jeden řádek Kennedyho pojednání, který podle nich obviňoval zástupce státu v oblasti zdravotnictví a výrobce ze "spiknutí" k zakrytí dat o autismu -- slovo, které náš příběh nepoužívá ani nenaznačuje. (The Wall Street Journal byl v útočném článku proti Kennedymu dokonce ještě více zavádějící a používal slovo "spiknutí" 4x.) The Times potom vykreslovaly na více než stránce, že obavy z vakcín jsou neopodstatněné starosti rodičů, kteří jsou "vědecky negramotní", neschopni rozumět zdravotním strudiím, které prokazují bezpečnost očkování. [...]

Redakce Rolling Stone a Salon důsledně kontrolovaly fakta pojednání před zveřejněním, trvaly na původní dokumentaci každého sdělení v příběhu a přiložily k článku odkazy na nejvýznamnější zdroje online, aby si čtenáři mohli udělat úsudek sami. [...]

Shrnutí:
  1. Farmaceutické koncerny dávají více prostředků na reklamu a propagaci svých výrobků, než na jejich vývoj a výzkum. Tímto způsobem si dokáží koupit pravdu o neškodnosti a účinnosti.
  2. Než se Robert F. Kennedy začal zajímat o očkování, patřil k jeho nekritickým podpůrcům.
  3. Robert F. Kennedy shromáždil řadu důkazů o vážné škodlivosti vakcín obsahující thimerosal (konzervant).
  4. Přestože některé z důkazů byly do nebe volající, zástupci koncernů kryti státem nehledali způsob k nápravě, ale falšovali statistiky a nechali si vyrobit zfalšované studie, kterými uklidňovali veřejnost před obavami z následků očkování.
  5. Hlavní média šířila "pravdu" koncernů a důkazy odpůrců bagatelizovala nebo vynechávala.
  6. Časopis Rolling Stone si před zveřejněním poznatků Roberta Kennedyho pečlivě ověřil zdroje skutečností, než je zveřejnil (jak to má ve zvyku i u ostatních článků).

Závěr: lze najít mnoho podobných příběhů, jakým je Robert F. Kennedy Jr. Průzkumník, sám původně nekritický vůči programu očkování, se začne zajímat o skutečnosti. Později zjistí, že rizika očkování jsou natolik závažná, že přínos očkování je přinejmenším silně otřesen (viz také Jak nám očkování prodloužilo život).

„Není dokonce možné vyrobit studii tak, aby vykazovala, že thimerosal je bezpečný,“ říká Haley, šéf katedry chemie na University of Kentucky. „Je to zatraceně jedovatá věc. Když vstříknete thimerosal zvířeti, jeho mozek onemocní. Jestliže ho aplikujete na živou tkáň, buňky odumírají. Když to přidáte ke kultuře v Petriho misce, zahyne. Při znalosti všech těchto věcí by bylo šokující, kdyby to někdo chtěl vstříknout dítěti bez toho, aby mu ublížil.“

Způsob, jakým byly několik desetiletí falšovány a skrývány důsledky používání prudce jedovatých rtuťových konzervantů ve vakcínách (používaných nadále) je obrázkem morálního stavu, kdy farmaceutické koncerny (kryté úředníky státu a zdravotnických institucí) falšují pravdu a pomocí obrovských nákladů na propagaci vytvářejí virtuální realitu o spolehlivosti a účinnosti svých výrobků. Na tomto se podílejí i hlavní média svou "nezávislou" žurnalistikou.

Update 28. července 2009
Rozhovor s předsedou České vakcinologické společnosti Romanem Prymulou:
Odborník na vakcíny: Na 50 procent přijde na podzim ničivý úder chřipky 28. července 2009

OTÁZKA: Dobrý den. Součástí některých očkovacích látek bývá thimerosal, obsahující prudce jedovatou rtuť, etér, benzen, a jiné jedy. Souhlasíte s jeho používáním pro očkování lidí, přestože statistiky i výzkumy (např. setkání zdrav. funcionářů v georgijském Norcross) prokázaly příčinnou souvislost s rozvojem autismu v populaci a zpráva EMEA prokázala, že rtuť zůstává v játrech a ledvinách u očkovaných zvířat?

ODPOVĚĎ: Tyto závěry opravdu nejsou potvrzeny a zejmána vztah autismu a thimerosalu byl vyvrácen. Na druhé straně tato látka není pozitivem a je snaha ji z budoucích vakcín odstranit.

Žádné komentáře:

Okomentovat