čtvrtek 16. července 2009

Úloha propagandy a prasečí chřipka

Propaganda je natolik mocná zbraň, že ve Třetí říši existovalo ministerstvo propagandy. K tomuto tématu doporučuji výstižný článek bitva o Stalingrad v německém tisku.

Nemá cenu si namlouvat, že v dnešní době lobování propaganda přestala existovat.

Známé údaje: jen v USA na běžnou chřipku každoročně zemře 30 až 50 tis. lidí. Dále přibližně (údaje r. 2002 za USA):

  • rakovina 450 000
  • srdeční příhody 500 000
  • mrtvice 130 000
  • rozedma, chronická bronchitida 100 000
  • cukrovka 50 000
  • Alzheimer 50 000
  • další nemoci asi 550 000

Po celém světě na prasečí chřipku zemřelo podle různých zdrojů (údaje se liší) jednotky až stovky lidí. Většina obětí měla i jiné zdravotní problémy, takže statistiky úmrtí na prasečí chřipku jsou statistikami úmrtí pacientů, kteří měli mimo jiné i prasečí chřipku.

Pozn.: zvýraznění v citovaných článcích je provedeno mnou, [text] případně dopsán
The patient, from Essex, is the first person without an underlying health condition to die from swine flu complications.

Sir Liam Donaldson, the Government’s Chief Medical Officer, said that until yesterday all the patients who had died had other health problems, but their exact medical details or whether an H1N1 infection contributed to the deaths is not known in some cases.

Článek zmiňuje skutečnost, že v Essexu, Británie, se objevil první případ úmrtí pacienta, který netrpěl současně i jinými nemocemi.
Nakažených prasečích chřipkou, příp. těch, kteří dokonce zemřeli, je tolik (málo), že média informují i o jednotlivých případech. Uvedu několik náhodně vybraných článků ze zpravodajského serveru iHned.
Česko potvrdilo první případ nové chřipky. Mladý muž je v domácím ošetření 25. květen 2009

Evropa má první obět prasečí chřipky 15. červen 2009

V Británii podle světových agentur zemřel člověk, který se virem H1N1 takzvané nové chřipky nakazil. Podle serveru BBC trápily pacienta kromě chřipky i jiné zdravotní problémy. Byl mezi deseti lidmi léčenými z nákazy v nemocnici v okolí města Glasgow.

Mluvčí skotského ministerstva sdělil, že pacient měl "zásadní zdravotní problémy".

Česko má šestý případ prasečí chřipky. Onemocněl muž z Kroměříže 18. červen 2009

Tamiflu už proti chřipce nefunguje, oznámili Dánové. Výrobce se brání 29. červen 2009

[Skutečnost:] Dánští hygienici potvrdili světově první případ, kdy u člověka nakaženého virem tzv. prasečí chřipkou nazabral lék Tamiflu.

To, že antivirotikum proti viru nefungovalo, nicméně zdravotní stav pacienta výrazněji neohrozilo.

"Nemocný je nyní už v pořádku," oznámil zároveň dánský zdravotnický úřad v oficiálním prohlášení. "Žádný další případ rezistence proti tomuto odolnému viru jsme nezaznamenali," píše se v něm.

První oběť prasečí chřipky na evropské pevnině. Ve Španělsku 30. červen 2009

Česko eviduje 17 případů prasečí chřipky. Dva nové jsou na Bulovce 4. červenec 2009

Prasečí chřipka zdecimovala dětský tábor v Alpách a fotbalisty Monaka 11. červenec 2009

[Skutečnost (fotbalisté):] Jakmile se u nich objevily první příznaky, udělali jsme všechna potřebné preventivní opatření. Už jim klesá teplota, takže co se týče jejich zdraví, není se čeho obávat," citovala agentura Reuters lékaře Monaka Phillippa Kuentze.

[Skutečnost (tábor):] The group is well on the road to recovery, according to local health authorities. Tamiflu has not been given to the patients in the French summer camp, nor in Verbier. (Skupina je na dobré cestě k vyléčení, pacienti nebrali Tamiflu.)

Chřipka pronikla i na Downing Street. Británie naočkuje 20 milionů lidí 13. červenec 2009

Británie vyslyšela alarmující prognózy týkajících se epidemie prasečí chřipky...

[...]

"Někteří lidé jsou více ohroženi. Bohužel i zdraví lidé se mohou vážně nakazit, nebo dokonce zemřít," varovali zdravotníci.
Prasečí chřipka mezitím zasáhla i okolí britského premiéra Gordona Browna, když se jí nakazil jeho poradce pro změnu klimatu Michael Jacobs.

[...]

První várka vakcín byl přitom podle slibů vlády měla být k dispozici už na konci července, nejpozději v srpnu.

Začíná boj o to, která země dříve dostane vakcínu proti prasečí chřipce 17. červenec 2009

Nepěkná tahanice se rozjíždějí kolem vakcíny proti prasečí chřipce. Velká Británie, Spojené státy a další země by mohly zjistit, že dohody, které podepsaly s farmaceutickými firmami, budou snadno porušeny, píše agentura AP.

Experti varují, že během globální epidemie, v níž se svět nyní nachází, mohou být vlády pod enormním tlakem, aby nejprve chránily vlastní občany, než dovolí farmaceutickým firmám dávky vakcíny vyvážet ze země. Asi 70 procent všech vakcín proti chřipce se vyrábí v Evropě a jen hrstka zemí je co do očkovacích látek soběstačná.

Smlouvy by se mohly změnit v cáry papíru
To nevěstí nic dobrého pro takové země, jako jsou například Spojené státy, které vyrábějí jen 20 procent chřipkových vakcín, jež spotřebují, nebo pro Británii, která ze zahraničí dováží veškeré chřipkové vakcíny.

[...] Experti se shodují na tom, že politici nebudou schopni případnému tlaku odolávat. "Důsledky vývozu vakcíny do další země, když ji nemají jejich vlastní obyvatelé, by byly ničivé," dodává David Fedson, bývalý vysoký představitel farmaceutického průmyslu.

Bude ochota vyvážet nedostatkové zboží?
Minulý týden Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že na celém světě bylo nakaženo prasečí chřipkou téměř 95.000 lidí a 429 nemocných na ni zemřelo. Pokud počet úmrtí na prasečí chřipku stoupne během zimy, která je hlavním chřipkovým obdobím na severní polokouli, pak se budou země pravděpodobně dožadovat všech dostupných vakcín.

"Z vakcín na pandemickou chorobu bude nedostatkové a cenné zboží, stejně jako třeba z oleje či jídla během hladomoru," říká David Fidler, profesor práv z Indianské univerzity, který působí jako konzultant WHO.

atd., atd.

Shrnutí:
  1. Jen v USA každoročně zemře na běžnou chřipku 30 až 50 tisíc lidí, stovky tisíc na další nemoci. Zatím po celém světě na prasečí chřipku zemřely (dle různých zdrojů) jednotky až stovky nemocných.
  2. Většina mrtvých s prasečí chřipkou měla i jiné nemoci.
  3. Média nás informují i o jednotlivých případech nakažení: další pátrání vede k tomu, že onemocnělí se zpravidla bez potíží zotavují.
  4. Média alarmují, sledují jednotlivé případy nakažení, dalšímu osudu (vyléčení) už nevěnují pozornost.
  5. Stejné příspěvky probíhají přes všechna média.
  6. Média optimisticky a nekriticky vyhlížejí na vakcínu.
  7. Firma Baxter, která má dodávat vakcíny, rozšířila ve vakcíně proti chřipce nebezpečný virus ptačí chřipky do několika zemí; média ignorují, že tato skutečnost nebyla měsíce vyšetřena, a že proti firmě se později spustilo vyšetřování.

Závěr: měli bychom si klást otázku, zda nejsme obětí zručné propagandy, jež má za účel šířit neopodstatněný strach z prasečí chřipky. Média i farmaceutické koncerny jsou ve vlastnictví stejných korporací.

Žádné komentáře:

Okomentovat