pátek 24. července 2009

Zpráva o stavu očkovací vakcíny proti prasečí chřipce

Mediální propaganda nás vytrvale zásobí informacemi o nutnosti očkovat se proti viru chřipky, ať už je to očkování proti prasečí nebo ptačí mutaci.

Zaměřme se na fakta, která v médiích vůbec nezaznívají a která publikoval na svých www stránkách v souvislosti s pandemií swine flu (chřipkový vir A(H1N1)) subjekt nejpovolanější, Ministerstvo zdravotnictví ČR (dále MZ), resp. Státní zdravotnický ústav(dále jen SZÚ).

Poznatků v souvislosti s očkováním proti prasečí chřipce není mnoho, cituji z oficiálního materiálu MZ uveřejněného na www stránkách, který má přinést odpovědi na nejpalčivější otázky v boji s prasečí chřipkou.

Existuje vakcína proti chřipkovému viru A(H1N1)?
Přestože je k dispozici vakcína proti prasečí chřipce pro prasata, neexistuje vakcína na ochranu člověka proti chřipkovému viru A(H1N1)

Je vakcína proti lidské sezónní chřipce účinná proti chřipkovému viru A(H1N1)?
Mezi obvyklými viry lidské chřipky H1N1, které jsou pokryté sezónní vakcínou, a novým chřipkovým virem A(H1N1), jsou určité podobnosti, takže nelze vyloučit určitou úroveň křížové ochrany, ale je pravděpodobné, že ochrana bude jen částečná. Pro potvrzení nebo vyvrácení je potřeba provést určité výzkumy. Tyto výzkumy v současnosti probíhají, ale bude pravděpodobně trvat určitou dobu, než budou k dispozici nějaké výsledky.

Lze chřipkový virus A(H1N1)léčit?
Většina virů prasečí chřipky byla citlivá na medikaci antivirotiky, jako jsou inhibitory neuraminidázy (oseltamivir a zanamivir) a starší antivirotika (amantadiny). Současná fakta naznačují, že chřipkový virus A(H1N1) je citlivý na inhibitory neuraminidázy, ale je rezistentní na amantadiny.

Všimněte si, že se nehovoří o vakcíně proti prasečí chřipce, ale jen vakcíně proti chřipce.

Z dokumentu se dozvídáme, že MZ a SZÚ vlastně jen přebírají doktrínu z nadřízených agentur jako je ECDC, zřízená EU a řídí se doporučeními Světové zdravotnické organizace (WHO). Napadá mě otázka, zda vůbec v naší zemi probíhají vlastní zjištění a výzkumy v souvislosti s touto pandemií.

ECDC - European centre for Disease prevention and control je agentura, která má působnost v rámci EU s cílem posílit obranu proti infekčním chorobám. Sídlí ve Stockholmu ve Švédsku. Souhrn informací, které přináší ECDC v boji proti prasečí chřipce naleznete na následujícím odkazu.

Z uveřejněných informací ECDC dále vyplývá, cituji:
WHO doporučuje užívat dražší antivirotika (Tamiflu a Regenza) v případě pandemie 2009-10 [??].
Ve zprávě se dále uvádí, že ačkoliv existují i např. M2 inhibitory, ktere jsou levnějši, nicméně při počátečních testech vykázal virus známky odolnosti proti těmto a proto se nedoporučují nasazovat.


Celá zpráva, ze které cituji, je zde zde [dokument odstraněn, k dispozici pouze novější verze].

Na svých www stránkach ECDC neuvádí žadná specifická antivirotika určená proti prasečí chřipce, dle publikovaných informací se mají aplikovat ta antivirotika, ktera jsou indikována na ptačí chřipku a která byla původně vyvinuta proti běžné chřipce. Ve zprávě se dále uvádí toto, cituji:

Ačkoliv jsou specifické vakcíny licencovány v Evropě a tím je zajištěna dobrá dostupnost, zvýšená poptávka po vakcínách může vyvolat jejich nedostatek. Tvrdíme, že antivirotika mohou pokrýt tento nedostatek a lékaři a kliničtí specialisté je mohou použít ihned, aby zabránili rozvoji hrozby infekce. Potencialni nedostatek vakcín, hrozba pandemie a zavedení neuraminidázových inhibitorů jako efektivní antivirotikum s menšími vedlejšími účinky oproti předchozí látce Adamantes (např. amantadine, memantine a rimantadine) vedou ke skutečnosti, že docházi k shromažďování antivirotik coby jediné dostupné zbrani proti vznikajíci pandemii.

Nejnovější uveřejněné poznatky o novém viru chřipky A(H1N1) jsou tyto: známe typ antigenu a phenotyp a odolnost proti antivirotikům, a to díky úřadům Mexika, US a Kanady, které okamžiě poskytly virus a poznatky o viru do systému WHO Global Influenza Surveiliance. Díky této aktivitě pokročil vývoj vakcíny a výzkumu rychle dopředu a bylo prokázáno, že virus vykazuje citlivost na antivirotika oseltamivir a zanamivir. Diagnostické soupravy byla již rozeslány do většiny národních chřipkových center po celém světě.

Následující dokument [dokument odstraněn, novější verze zde] s názvem Studie o účinnosti vakcín proti chřipce nám sděluje, že
Nedávný výskyt nového viru chřipky A(H1N1) nás staví před výzvu získat spolehlivou a rychle dostupnou vakcínu, ze které budeme moci vyrobit pandemickou vakcínu. Studie účinnosti vakcíny jsou potřebné, abychom dokázali zjistit efektivitu nové vakcíny, jakmile bude k dispozici. Studie dále pomůže určit, zda bude sezónní vakcína proti chřipce alespoň (částečně) účinná v boji s virem A(H1N1). Aktuálně jsou k dispozici jen pozorovací studie, které mohou být použity v řešení pandemické situace chřipky v Evropě.

Shrnutí
Mohu konstatovat, že předložená fakta ECDC resp. WHO jsou v přímém rozporu se zprávami zveřejňovanými farmaceutickými firmami prostřednictvím médií, že vakcína již byla vyrobena a je určena k testování a následné distribuci a aplikaci.

Z uvedeného vyplývá, že SZU ani ECDC dosud nehovoří o nutnosti zahájení očkování, což je také v přímém rozporu s tvrzeními mediální sféry vlivu. Publikované informace agentury ECDC prokázaly, že v současné době je výroba vakcíny ve vývoji a nemáme k dispozici skutečně účinnou vakcínu proti prasečí chřipce. K dispozici v boji proti swine flu jsou jen antivirotika vyvinutá proti běžné chřipce. Na závěr mohu dodat, že zdravotnické organizace zřejmě nijak nespěchají s nasazením antivirotik nebo vakcín a nechávají farmaceutické firmy v klidu pokračovat ve vývoji očkovací vakcíny.

1 komentář:

  1. né 2012 konec světa ale zmutovaná bakterie nás zahubí postupně nás zabíjí a nemá slitování.A vakcína? na co není přimo na HN1 proč? Jestli člověk umí vykoumat takovou bakterii a zkou¨mat co dokáže jak na zvířetech tak na lidech že je vidět jen přes mikoskopem tak takoví člověk musí vědět jak se jí zbavit aby se nedostala ven jak je to možný, nechat to až do pandemie v celem světě se nemluvi o ničem jiném než o prasečí chřipce.Zbraně nás zabijej jedna kulka stačí aby člověk zemřel,ale bakterie si dáva zaležet aby to trvalo i z bolestma tečka která nejde vidět a zabijí. Kam jsme to došly svět, je tak velký, je krásný žít, je pro všechný tak proč umírat když nemusíme. TÍM TO VÁS PROSÍM ZA CELOU ZEMI NEDOPUSTTE DALŠÍ UMÍRAJÍCÍ! JESTLI SE DÁ ZKOUMAT TAKOVÁ BAKTERIE NAJDĚTE TAKOVOU VAKCÍNU KTERÁ PUMEŽE VŠEM LIDEM NE JENOM VYBRANÝM ALE VŠEM

    OdpovědětVymazat